Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру (Іnternational Day of Sport for Development and Peace)

День спорту6 квітня Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру (Іnternational Day of Sport for Development and Peace). День проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 р.
Спорт (англ. sport, походить від давньофранцузьського фр. Disport – «дозвілля», «розвага») – організована за певними правилами діяльність людей, яка полягає в зіставленні їхніх фізичних та інтелектуальних здібностей, а також підготовка до цієї діяльності та міжособові стосунки, що виникають у процесі гри.
Спорт – це змагання за певними правилами та підготовка до цих змагань. Часто спорт служить розвагою для глядачів.
Зазвичай спортом є специфічний вид фізичної або інтелектуальної активності, яку здійснюють з метою змагання, а також поліпшення здоров’я, отримання морального і матеріального задоволення, прагнення до удосконалення і слави, покращення навичок.
У кожній країні існує велика кількість видів спорту та спортивних співтовариств. Заняття спортом доступні людям будь-якого походження та рівня достатку, а різноманіття і універсальний характер спортивних заходів сприяють тому, що спорт став найважливішим чинником розвитку і зміцнення миру.
Одне із завдань спорту – боротьба з будь-якими проявами дискримінації, адже він здатний об’єднувати людей незалежно від їх раси, віку, соціального статусу, релігійної приналежності, фізичних можливостей, ґендерної ідентичності та сексуальної орієнтації. Він зачіпає абсолютно всі верстви суспільства, виховуючи в людях толерантність.
Право кожної людини на заняття спортом без будь-якої дискримінації затверджено, зокрема, в Олімпійській хартії.
#МіжнароднийДеньСпортунаБлагоРозвиткутаМиру #ІnternationalDayofSportforDevelopmentandPeace
6 квітня виповнюється 125 років головному спортивному заходу планети – першим Олімпійським Іграм сучасності.
Ігри завершено 15 квітня 1896 р.
Ігри було поновлено за ініціативи П’єра де Кубертена.
Для проведення змагання було засновано Міжнародний олімпійський комітет (МОК).
У цих іграх взяв участь 241 атлет з 14 країн світу; були розіграні 44 комплекти нагород з дев’яти видів спорту: класичної боротьби, велоспорту, гімнастики, легкої атлетики, плавання, кульової стрільби, тенісу, важкої атлетики, фехтування.
Ігри стали найбільшим сучасним комплексним міжнародним спортивним змаганням. Проводяться через 4 роки і мають власну нумерацію.
З 1924 р. проводяться Зимові Олімпійські Ігри із зимових видів спорту.